Tuesday, June 16, 2009

Eξαγγελίες για ποδηλατόδρομο


Ανακοίνωση Ποδηλατ-ισσ-ών σε σχέση με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή ποδηλατόδρομων:


"Θα θέλαμε πολύ να μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως θετικές τις σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του ποδηλατικού άξονα Κηφισιάς-Φαληρικού όρμου. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι αυτά που δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι εξίσου σημαντικά, αν όχι σημαντικότερα, με αυτά που αναφέρονται.
Είναι αναμφισβήτητα σημαντικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα υπουργείο που συνήθως εξαγγέλλει έργα για το Ι.Χ., αναγνωρίζει την ανάγκη να κατασκευαστούν ποδηλατικές υποδομές στο Λεκανοπέδιο και προχωρά στην υλοποίησή τους.
Όμως οι εξαγγελίες αποτελούν ελάχιστο τμήμα όσων απαιτούνται για να ενταχθεί το ποδήλατο στην καθημερινότητα της πόλης. Οι προτάσεις της Ομάδας Ποδηλατικών Αξόνων των Ποδηλατ-ισσ-ών αφορούν την δημιουργία δικτύου ποδηλατικών αξόνων 154 χλμ. Οι εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν λόγο για 26χλμ. Προφανώς από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή, όμως δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαγγέλλει έργα 7 εκατομμυρίων για το ποδήλατο, προωθεί την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων στην ήδη κορεσμένη από αυτοκίνητα πόλη μας.
Επίσης
Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να απαγορεύει τη μεταφορά ποδηλάτων στο Μετρό της Αθήνας. Καλούμε το Υπουργείο να τεκμηριώσει τη θέση του με συγκεκριμένη μελέτη. Τέτοια μελέτη δεν υπάρχει και είμαστε βέβαιοι ότι αν ποτέ γίνει, θα καταλήξει στην άρση της απαγόρευσης. Σημειώνουμε ότι στην σημερινή συνάντηση ο κ Σουφλιάς παρουσιάστηκε θετικός σχετικά με την μεταφορά ποδηλάτων στο Μετρό, αλλά τίποτα τέτοιο δεν αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αυτά ως μια πρώτη απάντηση. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα που αφορούν το ποδήλατο προσπαθώντας να αντιστρέψουμε την ανισόρροπη πολιτική υπέρ του αυτοκινήτου.
Η επόμενη εκδήλωσή μας για το ποδήλατο θα γίνει στο Θησείο το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.
Για περισσότερα σχετικά με τα αιτήματα μας, τις εκδηλώσεις μας και την πρόταση της Ομάδας Ποδηλατικών Αξόνων:
www.podilates.gr"

No comments: