Tuesday, June 17, 2008

Βασανιστήρια Τέλος!!!


Η 26η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την στήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων διότι την ημέρα αυτή τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων. Τα Βασανιστήρια είναι βαρύτατο έγκλημα και στο επίπεδο του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου αποτελώντας έτσι ένα από τα Διεθνή εγκλήματα της αρμοδιότητας των Διεθνών Δικαστηρίων (όπως π.χ. και η γενοκτονία) αλλά και πολλών Εθνικών Δικαίων όπως βέβαια και του Ελληνικού για το οποίο αποτελεί ιδιώνυμο έγκλημα του Ποινικού μας Κώδικα, βάσει επιταγής του Συντάγματος. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να υφίστανται σε περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα άτομα που έρχονται ως πρόσφυγες στην χώρα μας ξεπερνούν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το 20% των ανθρώπων αυτών είναι θύματα βασανιστηρίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπάτης Αρμοστείας, τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα βασανιστήρια καταστρέφουν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες και κοινωνίες. Εμποδίζoυν το κοινωνικό σύνολο από την ατομική και οικονομική ανάπτυξη που είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.


Αυτήν την ΜΙΑ ημέρα του χρόνου χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώνονται για να επιστήσουν την προσοχή σ’ αυτή την παράνομη και απάνθρωπη πράξη.

Εν όψει της 26ης Ιουνίου, το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων παροτρύνει την κυβέρνηση της Ελλάδας να βοηθήσει τους επιβιώσαντες Θύματα Βασανιστηρίων, να τύχουν της θεραπείας και υποστήριξης που χρειάζονται. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αυξημένη υπευθυνότητα στο να θέσουν το θέμα των βασανιστηρίων στην Παγκόσμια Ημερήσια Διάταξη.


Μπορείτε να βοηθήσετε στο να σταματήσουν τα βασανιστήρια υποστηρίζοντας με τον τρόπο σας στην εκστρατεία της 26ης Ιουνίου.


Την Δευτέρα 23 Ιουνίου, Ώρα: 13.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,( Αμαλίας 8 ) στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στο εν λόγω θέμα. Be there!

No comments: