Tuesday, January 15, 2008

Caution!


Καλή σου μέρα και ιδιαίτερα σε εσένα ποδηλάτη. Είμαι λιγάκι τρομοκρατημένη μετά από το τελευταίο συμβάν που είδα να εκτυλίσσεται μπροστά στα νυσταγμένα μου μάτια.

Λεωφορείο κόβει ταχύτητα για να στρίψει δεξιά, ποδηλάτης επίσης διασχίζει το δεξί ρεύμα ενώ προχωράει παράλληλα με το όχημα. Στον δρόμο από την υγρασία και την βροχή καθρεφτίζεται ισχνά το είδωλο σου, είναι ένα ψυχρό πρωινό. Ο ποδηλάτης, με δίκυκλο αγνώστου ταυτότητας, γλιστράει και πέφτει κατάχαμα, χτυπάει η ρόδα του στην ρόδα του λεωφορείου ενώ τα χέρια του εκτείνονται για να κρατηθεί και να μην παρασυρθεί κάτω από το όχημα...εκατοστά χώριζαν το σώμα του, είδικα τα άκρα του, από τις δολοφονικές ρόδες του λεωφορείου. Σταμάτησε ο οδηγός, του απηύθηνε τον λόγο, ο ποδηλάτης ασάλευτος σαν να είδε την ζωή του να περνάει μπροστά από τα μάτια του σαν ταινία μικρού μήκους, κουνάει ρυθμικά το κεφάλι όλο απορία, σκουπίζει τα λασπωμένα χέρια του και παίρνει τον δρόμο του γυρισμού.

Εκλιπαρώ λοιπόν, επειδή τυγχάνει να έχω πολλούς φίλους αγαπημένους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε καθημερινή βάση, ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ γιατί εκείνο το λεπτό έχασα την αναπνοή μου και για λίγο την ζωή μου!Κατανοώ τις βαθύτερες ανάγκες τους, το ποδήλατο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να κινηθείς μέσα στην πόλη αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε εκτεθειμένοι. Θεωρούσα ότι η ποδηλασία ήταν ένας σχετικά ασφαλής τρόπος μετακίνησης...ενδόμυχα παραπέμπει στην παιδική μου ηλικία, ακτινοβολεί μια αθωότητα αλλά σήμερα διαλύθηκε για λίγο αυτός ο μύθος.

5 comments:

Rizobreaker said...

Και ποιος δεν πρέπει να προσέχει άραγε?? Έχεις απόλυτο δίκιο βέβαια... Είναι αρκετά "ειδική" και ευαίσθητη κατηγορία οι ποδηλάτες (ποδηλατιστές ή όπως αλλιώς λέγονται...) και δυστυχώς δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής από τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων...

Anonymous said...

Ως ποδηλάτης έχω να πω τα εξής. Καταρχήν εννοείται πως χρειάζεται ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Ζούμε σε μια χώρα με μηδαμινές υποδομές για το ποδήλατο. Ως εκ τούτου, ο Έλληνας οδηγός δεν έχει συνηθίσει την παρουσία ποδηλάτων στο δρόμο με σκοπό να τα αγνοεί όταν τα βλέπει. Πρόσθεσε σε αυτό και το γεγονός πως πάνω από τους μισούς Έλληνες οδηγούς δεν έχουν οδηγική παιδεία και οδηγούν σαν να είναι ο δρόμος τσιφλίκι τους και ο κίνδυνος (και για τα μηχανάκια) πολλαπλασιάζεται.

Όμως, από την άλλη πλευρά, πολλές φορές φταίνε και οι ποδηλάτες. Οι οποίοι κυκλοφορούν με ακατάλληλα ποδήλατα (χωρίς καλά φρένα ή λάστιχα π.χ που είναι πολύ σημαντικά). Επίσης υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν την αίσθηση του που ακριβώς οδηγούν. Κάποιοι δε ξέρουν πως να φρενάρουν το ποδήλατο (κάτι τέτοιο πρέπει να έπαθε και ο ποδηλάτης της ιστορίας σου).Άλλοι βγαίνουν σε μεγάλους δρόμους χωρίς κράνος. Άλλοι κυκλοφορούν βράδυ χωρίς φώτα κι έτσι δε γίνονται αντιληπτοί.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως εκτός από προσοχή, χρειάζεται νοοτροπία και γενικότερα αυξημένη υπευθυνότητα. Ατυχήματα θα συμβαίνουν παντού και πάντα. Είναι ανθρώπινο. Η πρόληψη όμως μπορεί να βοηθήσει σε κάθε τομέα, άρα και στη χρήση του ποδηλάτου.

υ.γ Ίσως κάνω ένα post με κάποιες συμβουλές σχετικά με το ποδήλατο στη πόλη και ειδικότερα σε μεγαλύτερους δρόμους.

Zarathustra said...

...αναμένουμε λοιπόν ένα post από ένα φίλο ποδηλάτη,χρόνια στο κουρμπέτι...χαχαχαχαχαχα

8an said...

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ "Zarathustra spoken..."

Zarathustra said...

χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχχα άτιμο κοροϊδεύεις εεεεεεεεε καλααααά!
θα σου δείξω εγώ....!!!!
:-)