Στην χθεσινή επικαιρότητα εντόπισα ανακοίνωση του ιταλικού τύπου που αφορά τα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων εν όψει των εορτών. Μετά από πιέσεις του Πρωθυπουργού Silvio Berlusconi και τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Cavaliere στο Palazzo Chigi με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών καθηγητής Giulio Tremonti λέγεται ότι «θα ανεβάσει τον πήχη» για τη χρηματοδότηση του πλέον δημοφιλούς των μέτρων προς αντιμετώπιση της κρίσης και τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Το bonus (που θα καταβληθεί εφ’ άπαξ στους δικαιούχους πριν από τις γιορτές υπό μορφή επιταγής) θα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ και θα αφορά εισοδήματα μέχρι 22.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχική εκδοχή το υψηλότερο bonus των 800 ευρώ δικαιούντο οι οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και με εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο, τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται 1.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες και με εισόδημα όχι μεγαλύτερο των 22.000 ευρώ. ΄Ενα ζευγάρι με εισόδημα μέχρι 17.000 ευρώ ετησίως θα λάβει bonus 300 ευρώ προσαυξημένο κατά 150 ευρώ για κάθε παιδί. Ο συνταξιούχος που ζει μόνος του και με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ θα λάβει bonus 200 ευρώ. Η κοστολόγηση του bonus εκτιμάται στα 2,3 - 2,5 δις ευρώ. Αντικειμενικά, δεν πρόκειται για κανένα τρομερό ποσό/ οικογένεια, εάν σκεφθεί κανείς τους δείκτες τιμών και πληθωρισμού της αγοράς, μπορούν να καλυφθούν όμως, έστω προσωρινά, κάποια πάγια έξοδα, π.χ. θέρμανσης
Στην αντίπερα όχθη, ο Εργατικός πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν ετοιμάζεται να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες, για να τονώσει την κατανάλωση και να στηρίξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Βρετανών. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν δίστασε να εθνικοποιήσει και τις τράπεζες που βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο. Το βρετανικό Δημόσιο αγόρασε το 60% των μετοχών της Royal Bank of Scotland, απομάκρυνε τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της και προχωράει ήδη στη δραστική εξυγίανσή της. Ανάλογες κινήσεις έκανε και σε άλλες σημαντικές τράπεζες.
Ήδη έχει προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της Εθνικής, αντί να δαπανήσει 5 δισ. ευρώ μετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Του κουτουρού!
Στην εγχώρια ελληνική σκηνή, λοιπόν, τα πράγματα είναι ακόμη πιο συναρπαστικά. Δεν έχουμε βρει ακόμη ποιο μοντέλο θα αντιγράψουμε, το αγγλικό, το ιταλικό ή μήπως το ιθπανικό, και συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε υιοθετώντας τακτικές άκρατης περισυλλογής ρευστού, με ποικίλους τρόπους, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των κυβερνήσεων, ενώ αυξάνεται το φορολογικό φορτίο και καταργείται το αφορολόγητο όριο για το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Θα μου πεις, πως μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις όταν το δημόσιο χρέος της χώρας μας αγγίζει το 95% του ΑΕΠ-τριπλάσιο της Μεγάλης Βρετανίας- γεγονός που δεν επιτρέπει τον πρόσθετο δανεισμό του Δημοσίου για να χρηματοδοτηθεί η έξοδος από την ύφεση και όταν στην Ελλάδα η γραφειοκρατική και ιδιοτελής δημόσια διοίκηση επιτρέπει, για προφανείς λόγους, την ανάπτυξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής σε επίπεδα ρεκόρ.
Όπως μπορεί, λοιπόν, κανείς να αντιληφθεί εύλογα, τα 3 δισ. εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε. (1,5% ΑΕΠ), μετά από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του προγράμματος 200 δισ. ευρώ, με το οποίο θα επιδιωχθεί να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. των «27» και να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη ύφεση με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, είναι φαινομενικά ένα εντυπωσιακό ποσό, αλλά δεν μπορεί να εξυγιάνει τα χαοτικά δημόσια οικονομικά της χώρας. Αν αναλογιστούμε ότι, οι οφειλές του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές του είναι 4-5 δισ. ευρώ και ότι το συσσωρευμένο χρέος του ΟΣΕ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, φαντάζει αδιανόητο έως σουρεαλιστικό το σενάριο έστω μικρής τόνωσης της αδιαφανούς ελληνικής μας οικονομίας!
Υ.Γ. Και επιτέλους, ας πάψουν να τρομοκρατούν τον κοσμάκι ο οποίος, και να μην νιώθει τις επιπτώσεις της περιβόητης κρίσης στην τσέπη του, ψυχολογικά και μόνο σίγουρα νιώθει φτωχότερος…
No comments:
Post a Comment